Risterrasserna i Yuanyang

 
Det här var en av mina favoritplatser vi besökte under vår tid i Kina. Yunnans vackra område Yuanyang ligger i sydöstra delen av provinsen nära den röda floden. Här finns bland de finaste utsikterna över risterrasserna i Kina, och vissa delar av den finns till och med med på världsarvslistan.
 
 
 
 
Själva risfälten är rätt intressanta i sig - just i hur de förändras i utseende under året. När vi var där var de vattenfyllda, vilket de är under vinterhalvåret då det inte odlas i dem. Det är också just då de kanske är som allra vackrast också, för då kan de skifta i färg beroende på hur himlen förändras och ljuset blir i solupp- och nedgång. När det sedan är dags att så riset så tömmer man ut allt vatten från fälten så att endast leran blir kvar, för att sedan fylla på med lite vatten i taget i takt med att riset växer. Då är fälten istället helt gröna. Ibland ligger det även alger på vattenytan och gör delar av terasserna röda.
 
 
 
 
Vi bodde i en av alla små byar i området, Duoyishu. Här hade våran lokalguide ett eget hostel, Jacky's Place. Jacky, som kommer ifrån detta området, tillhörde minoriteten Yi, vilket var en av de stora minoriteterna där. Annars bodde många från Hani- folket i området, och dessa hade nog de finaste dräkterna av alla olika folkslag vi såg under resan! Deras skjortor hade en enkel men vacker knäppning vid halsen, som ofta var mörkblå eller någon annan dov färg. De skiljde sig från Yi, som istället är väldigt färgstarka med mycket röda kläder med stora broderier, bjällror och annat tingeltangel.
 
 
 
Det jag minns mest härifrån var en vandring vi gjorde från morgon till sen eftermiddag. Det var varmt, vi var på hög höjd och nästan alla stigar och vägar gick UPPÅT. Så den dagen var jag helt slut! Men, vilka fina vyer vi fick se - Jacky tog oss till det ena mer spektakulära stället än det andra, och tack vare att han var en "local" så hade han ju sina smultronställen och visade. Hela den dagen gick jag bara och tänkte hur man kunde bo på en så underbart vacker plats, det var ju fint åt alla håll. Kanske är det för att berg och dalar alltid kännts så speciellt för mig, då jag kommer från Västgötaslätta som kanske är det plattaste stället på jorden...
 
 
 
Sista kvällen var vi vid ett känt ställe att beskåda solnedgången över risterasserna, Tigergapet. Visserligen tyckte jag inget slog utsikten som var vid Jacky's Place där vi bodde, men såklart var det otroligt här med. För att komma till den bästa fotoplatsen och trängas med många kinesiska turister var man tvungen att gå ner 400 trappsteg. Klart vi gjorde det efter en hel dags vandring! När vi kom tillbaka till hostelet senare så kan jag lova att jag sov gott den natten.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback