Lugu Lake

 
Detta kan har varit den vackraste sjö jag någonsin sett. Lugusjön i norra yunnanprovinsen ligger på ungefär 2 600 meters höjd och är omringad av berg och vilda rhododendronskogar. Här bor ett folk som kallar sig Moso, som är mest kända för att vara matriniljära - d v s att kvinnan är den som anses viktigast. Här styr kvinnorna hushållen, allting ärvs ner i kvinnoledet och de bestämmer oftast i beslut om affärer. Detta är en av få platser i världen som samhällena ser ut på detta vis.
 
Mosofolket kallar Lugu för modersjö. Sjön är en helig plats som man inte får simma i, dock går små träbåtar kors och tvärs över sjön mellan de olika byarna. Vi stannade över två nätter i en by som heter Lige, ganska turistig, men väldigt vackert belägen. Här tog vi det mest lugnt efter alla vandringar, det kändes som ett bra avslut på den tre veckor långa resan.
 
 
Något som mer är känt om Mosofolket är deras walking marriages. Ända från att en flicka fyller 13 år anses hon vara kvinna och får då ett eget rum i huset. Dit får hon sedan bjuda in män om nätterna som hon vill, men männen måste vara ute ur rummet till soluppgången. Självklart är det inte många trettonåringar som börjar med detta direkt, det är bara en tradition som gäller när man fyller 13 år. Man gifter sig aldrig i ett mososamhälle utan har förhållanden på detta sätt. Därför bor man heller aldrig ihop, utan husen består av mor- och farmödrar, mor, döttrar och söner, bröder och mor- och farbröder - aldrig partners till någon. Ordet pappa är inget vanligt begrepp, utan barnen uppfostras av de andra i hushållet. Förr förekom även att man kunde byta barn med varandra, exempelvis om man hade för många söner så kunde man byta bort en mot en annans dotter. Hur vanligt förekommande detta är idag vet jag dock inte, samhällena morderniseras ju såklart och får mer och mer influenser från omvärlden. Eftersom att dessa walking marriages är så kända i övriga Kina har det tyvärr blivit en stor turistgrej, och man tror att det ska vara lätt att skaffa en kvinna om man åker hit. Det har till och med öppnat porrklubbar av kineserna, inte av mosofolket, med vanliga kineser som jobbar där men osm utger sig för att vara moso.
 
bilden är lånad
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Maja säger:

Kvinnorna som bestämmer, låter bra! ;)

Svar: (Y)
lyckokatt.blogg.se

2014-06-09 | 21:16:46
Bloggadress: http://majannika.devote.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback