Piroger

 
 
Här kommer ett av mina favoriter när det kommer till något så härligt som matlådor - nämligen piroger! Jag gör det alldeles för sällan för att jag har fått för mig att det är supertråkigt att stå och göra, men när jag gjorde ett gäng häromsistens så upptäckte jag att det ändå gick rätt så fort + att det blir ganska så många piroger på en omgång. Och därför kan man frysa ner en hel del! Jag brukar frysa in dem i påsar, 2- 3 stycken så är det bara att plocka upp ur frysen innan man sticker till jobbet. Ett riktigt hett tips till alla de tillfällen man glömt att laga matlådor!
 
Just denna variant gjorde jag glutenfri, mest för att jag har lite sådana grejer hemma, men vill man göra vanliga så är det bara att skippa husket och använda vanligt vetemjöl istället. Och när det kommer till fyllningen så gjorde jag en med köttfärs, kål och lök ihopfräst med lite tomatpuré, senap och kryddor... Det går att använda precis vad som helst! Svamp, olika grönsaker, quorn, kyckling... Det enklaste är nästan att ta det man har hemma :-)
 
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 msk psylliumhusk eller fiberhusk
1 dl lätt cremefraiche eller kesella
1 tsk salt
7 dl valfritt glutenfritt mjöl (jag använde rismjöl och bovetemjöl)
 
Deg
Smula ner jästen i en bunke. Häll i vatten, olja och fiberhusk och rör om tills jästen löser sig. Låt svälla 10 minuter. Blanda i kesella, salt och det mesta av mjölmixen och arbeta degen kraftigt, gärna i maskin. Låt jäsa ca 30 minuter.
Piroger
Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölat (med glutenfritt mjöl!) bakbord och knåda den ordentligt. Dela degen i 10–12 delar och kavla ut dem till rundlar, ca 12 cm i diameter. Fördela fyllningen på dem. Vik ihop och nyp kanterna mot varandra. Lägg pirogerna med skarven upp på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ett uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 10–12 minuter!
 
 
 

A rainy morning...

 
Hej på er! Har inte skrivit på ett par dagar p g a att jag har haft fullt upp med jobb och vardag + att jag haft en riktig sketförskylning, så förra veckan var jag verkligen inte särskilt pigg... Hoppas på bättring denna veckan! Kickade igång imorse med ett tandläkarbesök (inga hål - jippie!) följt av en regnig promenad i skogsspåret och sen en smoothiebowl med mango när jag kom hem. Nu har jag precis duschat, dragit på mig kläder och tänkte ta det lite lugnt innan jobbet drar igång vid tretiden. Kan inget annat än att älska mina sena arbetstider på måndagar, det känns alltid som en förlängd helg :-) Ha de så fint!
 
 
 

Dreamin'

Okej, här kommer ett ganska så inte alls jobb/skol/vardagspeppande inlägg - utan mer en önskan och en ärlig känsla för att det hade varit så otroligt göttigt att ha kanske bara en, två veckor (ja, gärna tio också!) till att ha semester på. Att bara vara ledig, göra något annorlunda - ett slow livin' typ av sätt med spontana inslag... Ni fattar. För även hur skönt det ändå kan vara med att allting drar igång igen och den mysiga hösten är på intåg med allt vad det innebär så tycker jag alltid att man går såhär lite drömmandes i slutet av augusti, suktandes om sommaren och dess härliga ledigheten. Man har liksom inte riktigt glömt den än... Någon som håller med?