Piroger

 
 
Här kommer ett av mina favoriter när det kommer till något så härligt som matlådor - nämligen piroger! Jag gör det alldeles för sällan för att jag har fått för mig att det är supertråkigt att stå och göra, men när jag gjorde ett gäng häromsistens så upptäckte jag att det ändå gick rätt så fort + att det blir ganska så många piroger på en omgång. Och därför kan man frysa ner en hel del! Jag brukar frysa in dem i påsar, 2- 3 stycken så är det bara att plocka upp ur frysen innan man sticker till jobbet. Ett riktigt hett tips till alla de tillfällen man glömt att laga matlådor!
 
Just denna variant gjorde jag glutenfri, mest för att jag har lite sådana grejer hemma, men vill man göra vanliga så är det bara att skippa husket och använda vanligt vetemjöl istället. Och när det kommer till fyllningen så gjorde jag en med köttfärs, kål och lök ihopfräst med lite tomatpuré, senap och kryddor... Det går att använda precis vad som helst! Svamp, olika grönsaker, quorn, kyckling... Det enklaste är nästan att ta det man har hemma :-)
 
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
2 msk olja
1 msk psylliumhusk eller fiberhusk
1 dl lätt cremefraiche eller kesella
1 tsk salt
7 dl valfritt glutenfritt mjöl (jag använde rismjöl och bovetemjöl)
 
Deg
Smula ner jästen i en bunke. Häll i vatten, olja och fiberhusk och rör om tills jästen löser sig. Låt svälla 10 minuter. Blanda i kesella, salt och det mesta av mjölmixen och arbeta degen kraftigt, gärna i maskin. Låt jäsa ca 30 minuter.
Piroger
Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölat (med glutenfritt mjöl!) bakbord och knåda den ordentligt. Dela degen i 10–12 delar och kavla ut dem till rundlar, ca 12 cm i diameter. Fördela fyllningen på dem. Vik ihop och nyp kanterna mot varandra. Lägg pirogerna med skarven upp på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ett uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 10–12 minuter!
 
 
 

Kommentarer
CAMILLAESI säger:

så gott:)

2016-08-31 | 17:44:15
Bloggadress: http://camillaesi.se
Julia Svensson säger:

Åh gud vad got!!

2016-08-31 | 18:38:04
Bloggadress: http://juliasvenssons.se
Ljuva Julia säger:

Det låter perfekt! Idag och imorgon har jag pedagogisk lunch vilket innebär lunch i skolbespisningen. Himla bekvämt :D

Svar: Helt perfekt det med ju! :D
lyckokatt.blogg.se

2016-09-01 | 06:32:09
Bloggadress: http://ljuvajulia.se/
Jessica säger:

Så gott :)

2016-09-01 | 14:46:22
Bloggadress: http://www.jessicaantemyr.vione.se
♫♪ sandra säger:

gott :D

2016-09-01 | 18:51:33
Bloggadress: http://www.sandramusic.spotlife.se
N säger:

Vad gott :D

2016-09-01 | 20:01:20
Bloggadress: http://nouw.com/nathalienyren
my säger:

Åh vad gott det såg ut!

Svar: kan nog vara en av mina favvisar! :-)
lyckokatt.blogg.se

2016-09-01 | 21:00:10
Bloggadress: http://monkiapa.blogg.se/
Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★ säger:

Åh så gott det låter :D.

Svar: det är det! :-)
lyckokatt.blogg.se

2016-09-02 | 10:56:04
Bloggadress: http://www.saramadeleine.se
Amanda Jona [SPONTAN] säger:

Jag gör piroger på tok för sällan jag med :)

Svar: egentligen är det på tok för gott för att inte laga ofta! :-)
lyckokatt.blogg.se

2016-09-02 | 11:12:11
Bloggadress: http://spontan.blogg.se
Sandra säger:

Åh jag älskar piroger! Har aldrig gjort degen själv dock men borde prova nu när du har lagt upp recept och allt!

Svar: ja gör't! man tror alltid att saker tar längre tid än de tar, men detta går ändå relativt fort :-)
lyckokatt.blogg.se

2016-09-03 | 16:28:50
Bloggadress: http://tantsandras.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback