Ett hjärta av eld.

 
Någon som vill ha tips på lite att läsa? Jag har i alla fall läst ut boken Ett Hjärta Av Eld av Senait Mehari, en mycket bra bok om en sann historia om en ung eritreansk kvinna. Man får följa hennes liv från allra första början - som nyfödd år 1974 lämnades hon bort av sin mamma instängd i en koffert, vilket ledde till två barnhemsvistelser. Tills den dagen då hennes "mamma" (som i själva verket bara var en släkting till Senait) hämtade henne och tog den unga flickan till sin far. Där fick hon utstå grov misshandel av sin pappa, som slutligen lämnade bort Senait och två av hans andra barn till krigsfronten och Eritreas befrielserörelse ELF ( Eritrean Liberation Front). Där fick de tjäna som barnsoldater och leva i en krigshär under flera år. Där läts barnen skjuta med tunga AK-47or redan som sexåringar, begrava andra barnsoldater som dött i kriget och avrätta sina egna kamrater som försökt fly från lägret. Svält, missdhandel, våldtäkt och död hörde till vardagen.
 
Efter kampen som barnsoldat flydde Senait och hennes systrar år 1983 till Sudan där de fick bo tillsammans med deras fars släkting. Därefter skickas hon slutligen till Tyskland dit hennes far flytt några år innan. Där väntade en stor omställning till det västerländska samhället, och som fjortonåring flyttade hon ut på gatan och levde med hemlösa. Idag gör hon karriär inom musikbranschen och arbetar mot förekomsten av barnsoldater i världen.
 
 
Jag tyckte denna bok var bra; hemsk, ja, men den öppnar ögonen för läsaren. Har alltid tyckt om böcker som man faktiskt lär sig något på - och där man läser om någons berättelse. Och för den som inte vill läsa boken? Ja, då kan man se filmen A Heart Of Fire.